Blogg

Høsten er ubønnhørlig over oss, og nå er det lurt å fylle på med vitaminer og god energi, så vi er best mulig rustet til kulde og mørketid.

Min favoritt er egenkomponert høstsuppe, mektige saker med masse smaker og som passer høstfolk i absolutt alle aldre.

Du kan bruke omtrent alt av rotgrønnsaker, men jeg lar poteten få slippe her, da den ikke gir særlig smak, men OK som 'fyll' hvis du trenger det. Mine 'must' er kålrabi og gulrot, så bytter jeg på med to-tre andre varianter, som persillerot, broccoli og blomkål.

Bare pass på å lage mer enn nok, for suppen er helt vidunderlig som lunsj dagen etter.

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-19.28.12.jpg

Kålrabi skrelles og skjæres i terninger.

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-19.29.41.jpg

Friske gulrøtter er helt vidunderlige å knaske rå, og gjør seg også godt i suppen.

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-19.33.21.jpg

Blomkål smaker godt.

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-19.34.29.jpg

Fjern stilk og blader og brekk i små bukketter (ikke skjær).

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-19.36.30.jpg

Røkte kjøttpølser setter god smak og gjør suppen til et lite herremåltid.

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-19.38.10.jpg

Legg i og smuldre to store terninger grønnsaksbuljong over.

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-19.41.35.jpg

Hell over vann til det dekker ca 1/4 - 1/3 av innholdet  gryten.

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-19.42.40.jpg

Bland godt, kok opp og la puttre i ca 20 minutter, til pølsene 'poffer' og grønnsakene er 'al dente'. Har  du dårlig tid, kan du kutte alt i mindre biter og kjøre opp varmen. Men har du halvtimen på deg, synes jeg det smaker best med litt skikkelige biter. Og det fine med denne sunne suppen, er at den kan moses til de minste og man selv velger hvor store biter. 

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-19.43.48_20150930-185419_1.jpg

Jeg kverner gjerne litt pepper over, men grønnsakene står selv for en smaksopplevelse, så jeg tilsetter ikke noe annet (enn buljongterningene). 

Dette er skikkelig digg, stappmett men gleder meg til lunsj i morgen ;-)

b2ap3_thumbnail_2015-09-30-20.15.56.jpg

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Smulas superenkle eplekake

Postet av i Blogg

Min yngste datter er bakeglad, en kombinasjon av det faktum at jeg ikke er det, og at hun elsker hjemmelagde kaker. Så når hun pluttselig får lyst på kake, ja da setter hun i gang på minuttet! Og jeg må jo bare innrømme, at selvom jeg hverken liker å bake eller å spise kake, så er denne bare helt vidunderlig god. Ikke for søt, ikke før kremet, men passe frisk og krydret. Hun har satt sin egen lille vri på eplekaken ved å bruke vaniliekrem. En overraskende god kombinasjon; varm gjør den flytende, kald gjør den fast, og krem eller is  blir overflødig.

b2ap3_thumbnail_2015-09-26-13.45.40.jpgb2ap3_thumbnail_2015-09-26-14.02.29.jpg

Til en 30 cm springform, bruker hun sånn ca:

180 g siktet hvetemel

180 g sukker

180 g smør

4 egg

1 ss bakepulver

1 ss vaniliesukker

0,5 dl melk

3-4 store epler

3-4 ss vaniliekrem

sukker og kanel til topping

Veldig greit å holde seg til noenlunde samme mål på alt, så er det lett å huske.

b2ap3_thumbnail_2015-09-26-14.14.09.jpg

Bland temperert smør og sukker og visp inn eggene ett av gangen. Tilsett siktet hvetemel og rør det godt inn med melk, vaniliesukker og bakepulver. 

b2ap3_thumbnail_2015-09-26-14.33.05.jpg

Skrell eplene og skjær i tynne båter.

b2ap3_thumbnail_2015-09-26-14.52.18.jpg

Ha deigen over i en smurt springform og legg små klatter med vaniliekrem over. Dekk med eplebåter og strø sukker og kanel over det hele.

b2ap3_thumbnail_2015-09-26-14.54.13.jpg

Sett midt i ovnen på 180 grader og la steke i ca 40 minutter, til kaken puffer seg.

b2ap3_thumbnail_2015-09-26-15.37.02.jpg

Ferdig! Skjønner at fristelsen er stor og de herlige duftene frister til å smake med en gang, men vær tålmodig og la den hvile en ti-15 minutter.

b2ap3_thumbnail_2015-09-26-15.37.23.jpg

Nytes varm med vaniliekrem som renner deilig ut, lun med litt mykere krem, eller helt kald med fast krem. Alt like godt, og blir det mot formodning kake til overs? Like god dager etter, evt super å putte i fryseren.

b2ap3_thumbnail_2015-09-26-17.04.21.jpg

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Kylling spicy sammensurium på null-komma-niks

Postet av i Blogg

Denne enkle og smakfulle kyllingretten, er og blir nr. 1 blandt favorittene! Er det én rett jeg har fått (for meg) svimlende tilbakemeldinger på, så er det nettopp denne: SÅ enkel, så full av smak, og så utrolig grei at den passer for barn og voksne i alle aldre.

Også så enkelt, da: 

Til 4:

3-4 kyllingfileter

2 bokser hakket tomat

2-3 ss olivenolje

2-3 fedd hvitløk

1/2-1 beger lettrømme

1 liten potte basilikum

1 glass sorte oliven

1 ss paprikapulver

salt og pepper

 

Del kyllingfiletene i ca tre på langs og stek passe gyllent i olje. Tilsett tomatene og skivet hvitløk, paprikapulver og kok opp. La det småboble i noen minutter, og legg i hele blader av 3/4 deler av basilikumplanten, rømmen samt raust med oliven. La det putre på svak varme mens du steker, griller eller rister godt brød.

Smak til med salt/pepper, og server rykende varmt med resten av den friske basilikumen som garnityr og gjerne med noen kalamateoliven på topp.

Også brødet da, og kjøre du på med f.eks Kvitseidssmør, er du sikret suksess.

En god nykokt ris duger også.

b2ap3_thumbnail_2015-09-24-20.58.45.jpg

Kylling, basilikum og tomat

b2ap3_thumbnail_2015-09-24-21.00.39_20150924-211448_1.jpg

Med oliven

b2ap3_thumbnail_2015-09-24-21.58.59.jpg

Server med godt brød

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Broccoli-vitaminbombesuppe på 20 minutter!

Postet av i Blogg

Høsten er ubønnhørlig over oss, og vi går mot kjøligere og mørkere dager. Fortsatt er jeg i krabbemodus da delikatessen er en nytelse til ihvertfall ut oktober, samtidig som fårikål er søndagsmiddag før lutefisk og rakfisk (for min del) overtar i november og frem mot jul. 

Jepp, jeg er ganske så tradisjonsbundet når det gjelder høst- og førjulsmat, men sant å si, så er jo ikke de tre siste hverken særlig sunne eller lett fordøyelige. Så da er det veldig greit å mekke en aldri så liten men veldig kjapp energibombe! Jeg elsker broccoli, og kan gjerne knaske den rå, men som tilbehør eller i salat, liker jeg den best raskt stekt i litt olivenolje med salt og pepper. Også er den helt vidunderlig i suppe.

Min onsdagssuppe ble til på litt over kvarteret, og ble en energibombe med mye futt og smak!

Mer enn nok suppe til tre (til 4 hvis man supplerer med brød):

Del en stor broccoli i passe buketter og skjær stilken i skiver (den må du aldri kaste, kokt smaker den omtrent som asparges). Hell over 1/2 liter vann, og kok til passe mørt (til en skarp kniv glir inn med ørlite motstand - al dente). Hell 3/4 av vannet over i en mugge el.l. og tilsett små båter med rå hvitløk. Jeg var litt overmodig i dag og kjørte på med 1 og 1/2 kinesisk (fikk litt los på å holde basilusker unna), og det ble for meg deilig spicy, men litt i overkant for de andre to som er hakket mer váre på hvitløk. Anbefaler en liten kinesisk pr. fire persjoner, evt 3-4 små fedd. Eller mindre hvis du er i tvil...

b2ap3_thumbnail_2015-09-23-20.09.14.jpg

Kokt broccoli - spar gjerne en liten bukettpynt til hver.

b2ap3_thumbnail_2015-09-23-20.12.58.jpgb2ap3_thumbnail_2015-09-23-20.15.26.jpg

1/2 liter vann gir 6-7 dl ferdig broccolivann, husk for all del å spare på det!

b2ap3_thumbnail_2015-09-23-20.49.30.jpg

Mos broccoli (jeg bruker stavmixer, tar to minutter) med litt av vannet/kraften, sammen med hvitløk, hell den avsilte kraften tilbake, bland og la småkoke i fem-ti minutter. Tilsett 3-4 ss lettrømme, bland godt og smak til med salt og pepper.

b2ap3_thumbnail_2015-09-23-21.32.34.jpg

Servér rykende varm, gjerne med en liten klatt lettrømme og broccoli, gjerne en god pepperkvern tilgjengelig og godt brød.

Denne ble hverdagsmiddag hos oss i dag, i all sin enkelhet. Men kan like gjerne være en forrett eller en deilig lunsj, og kan jazzes opp med mer pynt og stæsj om man ønsker. Men basis, så har du en høstvarmer av en vitamin- og energibombe på no time.

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Jeg er relativt og kanskje over gjennomsnittet interessert i sesongvarer når det gjelder mat (og til mine venninners store skuffelse; omvendt når det gjelder klær...), MEN mat er en større interesse, sånn er det bare.

Høsten er ikke min favoritt, ei heller vinter. Men heldigvis er det disse to for meg 'nitriste' årstider som får meg gjennom, pga MATEN! Vår og sommer er min, men da er det ikke 'mattid' for meg, bare sol, varme og glede.

OK, nå skal jeg ikke drømme meg helt bort her, men over til høst- og vintermatglede!

 

Jeg har forlengst invitert til årets 'krabbeslepp', fårikålen har også sendt sine invitasjoner, og rakfisken er under planlegging. Juleventyret er også på agendaen, men det er tross alt bare begynnelsen av september og jeg trenger ikke å være helt for ivrig heller. Gjelder å holde noen av kortene til brystet, ikke sant?

 

Men altså; KRABBER! Til helgen braker det løs med årets krabbeslepp. Og for de som måtte tro at norske taskekrabber er best om sommeren, NOT. (husk at norske reker er aller best i de kaldeste vintermånedene, alikevel spiser vi de helst når det er varmt i været og kvaliteten er ymse). Krabbene er på sitt aller beste fra september og ut i november, men pga av kjølig sommer i år, kom de tidligere på banen. Jeg har derfor fråtset i vidunderlige taskekrabber siden midt i august.

Men altså, nå er det på høy tid å nyte disse delikatessene (jeg har spist mye krabbe rundt om i verden, nydelige sådanne, men ingen slår vår norske taskekrabbe).

Hvis du har sett filmen 'Run away Bride', så er det én måte å servere krabber (liker den;), men hvis du og gjesten(e) skal slippe hammer og smekke, så tar det deg fem minutter pr krabbe; 

b2ap3_thumbnail_2014-09-12-18.05.40.jpg

Fjern 'dolokket' (de fleste krabber i salg er hunner med bred 'sikring' og blir ofte solgt ferdig fjernet).

b2ap3_thumbnail_2014-09-12-18.07.43.jpg

Ta tak helt bak og vipp 'kronen' av skallet.

Brekk av lange ben, munn, lunger og brusk, så du sitter igjen men en ren 'klokke'.

Brekk av skallet på sidene ved å trykke ned, så all innmaten kommer til syne:

b2ap3_thumbnail_2014-09-12-18.11.10.jpg

Del 'klokken' i to eller fire. Her ligger det mye godt kjøtt, både hvitt, brunt og evt rogn. Kan være litt pirkete å få tak i, men vel verdt med litt tålmodighet og en hummergaffel.

b2ap3_thumbnail_2014-09-12-18.12.48.jpg

Klokker fra hunkrabbe med mye rogn.

 

b2ap3_thumbnail_2014-09-12-18.31.08.jpg

 

Server med dill og mange friske sitronbåter

b2ap3_thumbnail_2014-09-12-18.34.04.jpg

Og selvsagt med gode sauser og beste smør til sylfersk brød.
Her: aioli, rømmesaus med dill, majones med uante mengder hvitøk og seriøs chilimajones.

b2ap3_thumbnail_2014-09-12-19.18.54.jpg

For meg og mine gjester, er nykokte krabber synonymt med øl & aquavite, det er det aller beste tilbehøret til denne smaksgiganten. Men, ha gjerne en hvitvin på lur, og  kanskje litt sprudlings uten alkohol...det skal tross alt være en festaften for alle, med eller uten krabbepromille.

b2ap3_thumbnail_2014-09-12-21.11.24.jpg

 

Ååååhhh, gleder meg til helgens krabbefest!

b2ap3_thumbnail_2014-09-12-17.57.09.jpg

 

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Verdens sunneste laksesprett på 1-2-3

Postet av i Blogg

Mandag og passe stappmett etter helgens utskjeielser og det er nesten litt flaut å si at man er litt matlei...ikke matlei da, for det blir jeg nok aldri, men kanskje litt 'lage-mat-selv-lei'!

Så var det mandag, ja. Yak...for når man kommer hjem sen ettermiddag, så står ikke akkurat kokkelysten i fokus (heller soffan). So, what to do? 

Lag din egen mandag, men har du lyst til å dele min sunne kjappe så er det så enkelt digg som her:

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.16.31.jpg

ben-og skinnfri laks i terninger

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.17.14.jpg

Strø over Furikake, se under (beklager opp-ned bilder;-)

 

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.18.31.jpg

Stek ultrakjapt i varm panne med olivenolje, kun et par minutter så de blir gyldne utenpå men rå inni. Ta ut etter et par minutter og la stå lunt.

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.24.53.jpg

Stek vårløk og paprika kjapt i samme wok/panne som laksen lå i.

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.26.59.jpg

Tilsett kokt ris hvis du vil og dere er mange.

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.29.42.jpg

Og rause dæsjer med Oyster Sauce (evt en god søt soya/ketjap manis)

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.32.28.jpg

Ta frem laksen

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.51.19.jpg

Veldig gjerne en hjemmelaget tzatziki (lages veldig raskt; finhakket hvitløk og agurk blandes med yoghurt naturell (gjerne tyrkisk eller gresk type), olivenolje, pepper og salt) og grillet/ristet landbrød (rester fra helgen).

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.51.37.jpg

 

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-20.52.14.jpg

Middag på 1-2-3

b2ap3_thumbnail_2015-09-07-22.09.41.jpg

Og restene går i plastboks ventende i kjøleskapet, Smulas skolelunsj i morgen <3

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Er du som meg, litt ambivalent til frukt men liker å forvandle det til noe godt?

Da er dette en sikker vinner.

Jeg har et vanvittig stort og flott plommetre, men er ikke så veldig glad i plommer...Jo, jeg spiser 4-5 hver morgen når jeg går tur med hundene, ellers får de stort sett være i fred for meg. Men for noen år siden, kom jeg på noe lurt (som tusenvis før meg), hvorfor ikke lage noe godt å drikke av disse søte små!

Første året dro jeg på med 40% sprit og var redd for at det kom til å bli altfor sterkt. Det ble nesten rødbrus, men bare nesten. Året etter avanserte jeg med skrekkblandet fryd og kjørte hele 60% ned i plommeherligheten og følte meg nesten litt for modig...for dette må da bli ualminnelig sterkt? Plommene lå badet i 60 sterke prosenter i tre måneder og akkumulerte 20 etterhvert. Det ble veldig bra.

 

b2ap3_thumbnail_2015-08-30-18.30.01.jpg

I år har jeg avansert en smule ved å tilføre littebitt 18 år gammel Cognac, bare for å se om det muligens kan og mot alle odds, bli bedre enn fjorårets.

Så nå har jeg fyllt et toliters glass med tett lokk; først plommer, så nesten til randen med 60% og de siste ca fem cm med Cognac. Låst lokket og snudd det hele opp-ned et par ganger så alt blandes. Ikke noe sukker, plommene er mer enn søte nok, men hvis du er over på likørvarianten, slenger du over en god spiseskje druesukker..

 

 

b2ap3_thumbnail_2015-08-30-17.36.05.jpg

Har dessverre ikke bilde av ferdig coctail fra i fjor, men altså; etter tre+ måneder på glass i romtemperatur; sil fra og over på flasker i kjøleskap og server i tynne fine glass med en isbit. Hvis du noen gang har lurt på hvordan starte en fin kveld eller morsom fest; this is it ;-)

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Kl. 02:13

Postet av i Blogg

Endelig kan et mammahjerte senke rytmen til hvilepuls, hun er hjemme hos meg igjen.

Ni dager. Ni dager med søvnløse netter og til tider litt for høy puls (uten at det skyldes trening), litt svette i nakken (fortsatt uten trening) og 'fokus på pust, pust med magen' (uten å ligge på en yogamatte). Nå er hun hjemme, hjemme hos meg. Endelig.

Kunne jeg ha vært disse dagene foruten? Ja. Kunne hun? Nei.

Jeg valgte å slippe taket, og for dere som leste innlegget "Fra et mammahjerte", vet hva jeg snakker om. Det å slippe barnet, kanskje spesielt den yngste (herreguuud, hun er jo så liten!), er som å rive av seg høyrearmen; man blir helt paralysert når den er borte. Hvordan skal jeg klare meg uten? Og man gjør jo ikke det, man klarer seg ikke uten, men man funker. På et vis.

Fordi man vet at det er en forbigående tilstand, man blir hel igjen. Og man må.

 

Ja, jeg har sagt det før, og innrømmer det igjen; jeg er skikkelig dårlig på å være uten ungene mine. Men det bare MÅ jeg lære meg å være. Og jeg er egentlig en god 'learner', så dette kommer til å gå bra. Jeg skal lære meg å slippe taket. Men vil ALDRI slippe å være Mamma med stor M. Og det vet de.

 

I går dumpet det en film ned i mailboksen min. Jeg ble ikke advart på forhånd (slik jeg har advart på fb i dag), hva jeg skulle komme til å se. Jeg satt med 'delete'-knappen hele tiden, for jeg ville ikke se. Jeg ville skåne meg selv. Men jeg tvang meg gjennom hele filmen, og gråt. Og tenkte, at hvis ingen vil se dette, forskåne seg selv, hvem skal da hjelpe dette lille barnet, og alle de andre der ute?

For jeg vil gjerne hjelpe, hvis jeg kan. Og hvis ingen ser filmen, er det kanskje ingen som hjelper.

 

Så ja, jeg så hele filmen, grein og tenkte på mine egne døtre. Min eldste så trygt med verdens beste samboer, den yngste på en øy langt borte.

Men på vei hjem. Hjem til meg.

Hvem har denne babyen å søke trøst og varme hos? Ingen. Jeg skal ikke gå for dypt inn i det, for jeg kjenner ikke skjebnen annet enn den eksplisitte filmen. Men jeg VET, dypt i mitt mammahjerte, at hvis dette barnet hadde ønsket meg som mamma, hadde jeg tatt i mot med vidåpne armer. 

 

Ja, jeg har hatt en tøff uke. Ikke sovet en eneste natt før utpå morgenkvisten. Sloknet som en fyrstikk i motvind når hun ved soloppgang har meldt "hjemme på hotellet". Og tastet i vei ved lunsjtider; 'hva gjør dere, lunsj snart, hvor skal dere, hva spiser dere, på tur i dag, hva skjer? Ehhh...alt OK?'.

Skikkelig pain in the ass mamma, jeg ser den. Men alikevel har hun meldt meg. Hele tiden. 

Ikke bare 'vel hjemme', men alle steder de har vært, hele tiden, restauranter, nattklubber og nye venner, hva de gjør.

 

Jeg er verdens heldigste mamma, for jeg har fått 'dagboken' hennes. Og det jeg ikke har fått vite, er like greit, for noe må få være bare hennes.

b2ap3_thumbnail_2015-08-11-00.50.18.jpg

Vennegjengen ankommer Rhodos

b2ap3_thumbnail_2015-08-11-00.49.41.jpg

Lindos

b2ap3_thumbnail_2015-08-11-00.49.55.jpg

 

b2ap3_thumbnail_2015-08-11-00.50.10.jpg

Party

b2ap3_thumbnail_2015-08-11-02.12.24.jpg

Enda et par timer våken og venter på beskjed...

 

Jeg har fått beskjed, og jeg har fått ungen min hjem.

Jeg kan puste lettet ut og se frem til en sammenhengende natts søvn.

Jeg er heldig.

Men jeg slipper aldri taket i den babyen jeg så i går. Skulle så ønske at jeg var mamman til den også.

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Endelig en skikkelig god og varm sommerdag her hjemme! Det å våkne opp til gyllenklare solstråler som bader kjøkkenet i sommerglede, forventningsfullt sjekke utetermometeret og juble; jippi - endelig en dag med ikke bare solgløtt, men også god varme!

Og da er det iskaffetid! Iskaffe, eller frappé, nytes hver eneste morgen når solen varmer såpass at den kan nytes ute. Aldri inne, det blir helt feil.

 

Jeg ble introdusert for frappé av min greske del av familien, for rundt tyve år siden, og har siden vært helt hekta. Det rare er, at det er mange steder i Frankrike som ikke tilbyr kaffedrikken, svært sjelden i Spania, mens det i Hellas er like vanlig som 'vanlig' kaffe. 

Jeg drikke max én kaffe om dagen, og da er det frappé i varmen og latte ellers.

Under ser dere lørdagens iskaffe, mekket på under to minutter.

 

b2ap3_thumbnail_2015-08-08-15.57.21.jpgb2ap3_thumbnail_2015-08-08-15.58.50.jpg

Du trenger en 'shaker' (min kjøpte jeg i Hellas for over 20 år siden, still doing its purpose), og kan like gjerne bruke hva som helst med tett lokk.

To-tre isbiter og fyll opp 1/3 dels kaldt vann.

b2ap3_thumbnail_2015-08-08-15.59.06.jpgb2ap3_thumbnail_2015-08-08-15.59.26.jpg

3 ts pulverkaffe (bruker Brasero som løser seg opp på tre sekunder, men vanlig pulverkaffe duger) og evt litt sukker hvis du liker den søt. Jeg bruker aldri søtningsmidler, men det er smak og behag og jeg syns melken gir søt nok smak.

b2ap3_thumbnail_2015-08-08-15.59.46.jpgb2ap3_thumbnail_2015-08-08-15.59.54.jpg

Lokket på og rist alt du kan i ti sekunder, lokket av og da ser det slik ut (over).

b2ap3_thumbnail_2015-08-08-16.00.20.jpgb2ap3_thumbnail_2015-08-08-16.04.55.jpg

Hell i høyt glass og hell på melk (jeg bruker ekstra lett, men ønsker du enda mer fylde går du får de litt 'tyngre') til du får en skummende topp. Et sugerør i midten, og dagen er din.

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Paprikadigg med feta

Postet av i Blogg

Denne superenkle delikatessen mekker du på under kvarteret, og den står like godt alene som en forrett som den er genial som tilbehør til alt mulig!

Jeg pleier å lage disse som tilbehør til grillmat (siden jeg fant det på nå i sommer;), både kjøtt og fisk, men helt klart like superdigg til alt mulig egentlig.

Jeg prøvde først med de lange søte paprikaene da jeg tenkte de kunne være enkle å fylle. Men for det første syntes jeg at det ble litt for 'søtt' (men for all del godt!), og for det andre er de runde store paprikaene mer spenstige i kjøttet og ser bedre ut på fatet med fyll.

Og altså så enkelt; 

1 stor rød paprika pr 3 personer (pass på at du får en med markerte sider så den kan deles i tre båter.

1 pakke gresk fetaost

1 glass sorte oliven (her går jeg for de spanske uten sten)

litt olivenolje

b2ap3_thumbnail_2015-07-21-19.15.37.jpg

Del paprika i tre båter, og fjern stilk og frø.

Del en ss oliven pr båt, i to.

b2ap3_thumbnail_2015-07-21-19.17.27.jpg

Grovmos fetaost med en gaffel, tilsett litt god olivenolje og mer enn nok oliven.

b2ap3_thumbnail_2015-07-21-19.19.52.jpgb2ap3_thumbnail_2015-07-21-19.21.21.jpg

Fyll massen til bredden i paprikabåtene.

b2ap3_thumbnail_2015-07-21-19.25.12.jpg

Smør et tynt lag med olje i et ildfast fat og bak båtene på 200 grader i 15-20 minutter.

b2ap3_thumbnail_2015-07-21-19.26.22.jpg

Sååååå digg! Og passer til det meste.

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Fra et mammahjerte

Postet av i Blogg

Planen var å blogge om denne lille delikatessen, Gudbedre så vannvittig godt!

b2ap3_thumbnail_2015-07-21-19.25.12.jpg

...men den får komme en annen dag, for nå er det andre ting (fra et mammahjerte) som må ut.

 

I dag har jeg sluppet henne fri. Vrengt vingene motvillig til side og latt henne dra. Uten meg. Jeg har forberedt meg i hele sommer, ja hele våren også, og tenkt; 'pyttsann, hun skal jo bare en liten tur til nesten den andre siden av planeten' (ihvertfall føles det sånn) og jeg er ikke lenger unna enn at jeg kan ta første fly...

Jeg har derfor avlyst alle faste avtaler og satt alle nesten-avtaler på vent. For jeg er nå i beredskapsmodus, fra skrivende stund og ni dager frem i tid. Jeg har sjekket SAMTLIGE flyselskaper om når og hvor fort jeg kan komme meg til dette (relativt) avsidesliggende stedet/øya, og det er ikke akkurat verdens navle for å si det sånn...

 

Snart venter 3.vgs og hun begynner å bli voksen. Det at hun er født sist i desember og er bare 17 år, er noe jeg ikke kan holde mot henne. Vennene er 18 og myndige, min er bare 17 og yngste barnet mitt. Men hun må få lov til å være sammen med, og med på, det vennene hennes er.

 

Alt annet ville være feil. Sier fornuften.

Bli hos mamma, sier hjertet.

b2ap3_thumbnail_2015-07-19-22.22.04.jpg

Dilemmaet er å slippe den yngste. De eldste baner vei og har ulempen med å teste oss foreldre om hva som er OK og ikke greit og har det derfor ofte strengere enn de som kommer etter i noenlunde oppkjørt løype.

Vår eldste datter er en voksen og reflektert ung dame som tar sine kloke valg og står steinstøtt i alt hun gjør.

Innimellom lurer hun på hvorfor vi var så strenge, hvorfor hun alltid måtte først hjem fra fest og ikke fikk være ute sent på ukedager.

Hvorfor får lillesøster litt mere slack?

Første skatten min har banet vei og funnet sin sti.

Og bare et mammahjerte kan skjønne hvor utrolig stolt jeg er av henne.

b2ap3_thumbnail_2015-06-13-21.23.05.jpg

 

Og jeg er fremdeles og vil for alltid være utrolig dårlig på å være en 'cool' mamma. 

Jeg har venninner som med stålkontroll og varm is i blikket administrerer sine håpefulle på sine reiser. Selv sitter jeg som en liten 'Munion' (tror de heter det, så filmen med eldste datter i går med erklæringen;  "Mamma, du skal få le så mye og lenge du vil, jeg lover å ikke bli flau" (snakk om kjærlighetserklæring da... <3 ) (RETTELSE: Minions), og skjelver over hele kroppen. 

Vet jeg ikke skal sove de neste ni døgn. Vet jeg skal ha mobilen med meg (fullt oppladet) døgnet rundt. Vet jeg skal sjekke alle mulige kanaler jeg kan nå henne på, ringe hotellet og sjekke flyselskapet. Vet jeg skal gå hvileløst rundt hvis sms ikke besvares på sekundet. Vet jeg kanskje skal slappe litt mer av på dagtid når de er på stranden og helt sikkert slappe desto mindre av og hyperventilere når jeg vet de er ute om natten. Jeg skal engste meg for en litt for fartsglad jente på jetski, en som liker å dykke litt lenger ned enn de andre. Jeg skal engste meg for at de lange bena og det gulgrønne blikket, kanskje kan fange andre og helt feil for henne.

 

Jeg går herved inn i en unntakstilstand. 

Jeg er mamma.

b2ap3_thumbnail_2015-07-23-15.53.34.jpg

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

En strandselgers hverdag - tar aldri slutt

Postet av i Blogg

b2ap3_thumbnail_2014-08-01-19.38.03.jpg

På denne tiden for ett år siden, skrev jeg et innlegg "En strandselgers hverdag". 

Om hvordan disse gutta sliter fra morgen til kveld for en 'luselønn' som mange turister prøver å prute de fri for.

I år har jeg truffet igjen mine venner. 

Det begynte med første dag på stranden for litt over en uke siden. Der ligger jeg fordypet i boken min (Hundreåringen som rømmer er forresten å anbefale!) med solhatt og store solbriller (gjelder å ta det forsiktig når man ankommer 35 skyggegrader med en ikke akkurat soltilvendt hud) da en kar pluttselig setter seg på huk ved siden av meg. Tross store solbriller og dertil hatt, skygger jeg med hånden over denne 'forstyrrelsen', og blir møtt med "Hey Lady Nina, don't you remember me?". Jeg er ikke akkurat verdens kjappeste der jeg ligger fordypet i bok fortsatt dypt inne i akklimatiseringsfasen og attpåtil blendet av solen...men stemmen kjenner jeg, det er David!

David fra Senegal er der trofast på 9. året. Og David fra Senegal kjenner meg igjen enda så mange tusen turister han forsiktig og alltid høflig prøver å selge varene sine til. David kjenner meg ikke igjen fordi jeg er Nina, men fordi han er David og vi har en connection. Og fordi vi har 'kjent' hverandre gjennom fire somre og alltid har hatt tid til en prat og en flaske vann, sammen.

I år måtte han pent avslå tilbudet om både vann og brus, det er Ramadan. Og da er det ikke tillatt så mye som en tyggis mellom solopp- og nedgang.

 

Det samme gjelder for min andre gode venn, Malik. Malik er også fra Senegal og vi har også kjent hverandre i fire år. Malik har to sønner, to og seks år gamle, og det vil si at han har vært hjemme på besøk for tre og syv år siden. Malik gleder seg til å komme hjem på besøk i hele fire uker i november, før han returnerer til jobben sin i Spania, og forhåpentlig vil de to sønnene da få en søster eller bror neste august.

 

b2ap3_thumbnail_2014-08-11-16.26.10.jpg

David og Malik jobber på strendene, og høflig og alltid blide forsøker de å få oss turister til å kjøpe varene sine.

Og vi pruter i vei. Vi driter da vel i at de må gå 12 timer i glodhet sand, i stekende sol uten å kunne søke skygge som holder 32-35 grader. Uten å kunne ta en slurk vann fra stranddusjene og ihvertfall ikke ta i mot et sjeldent tilbud om en kald flaske vann.

Har de da tross alt ikke bedre her enn hva de ville ha hatt det hvis de hadde blitt værende i Senegal?

Jo, både David og Malik vet det. De er takknemlige for å kunne jobbe som strandselgere, takknemlig for å møte hyggelige turister og takknemlige for at de hver måned kan sende noen euro hjem til familien. 

Men som Malik sa (han slo seg ned ved lunsjbordet vårt i går og ble sittende en hel og sjelden time); 'but it's hard, you know', samtidig som han smiler med triste øyne og ler litt mens han senker blikket. It's hard, I know. Spesielt nå når det er Ramadan.

David og Malik, sammen med tusenvis av andre, tråkker strendene fra morgen til kveld, nedlesset med salgsvarer. Tunge ryggsekker, armene fulle av vesker og gjerne to meter etasjer med hatter på hodet. David og Malik vet at jeg IKKE støtter kopiindustrien og derfor er det 100% nyttelsløst å forsøke å selge meg kopivarer.  Derimot vet de at jeg er 'grossist' i armbånd, strandkjoler, håndklær, tepper og eller alt det ikke står et 'merke' på.

Derfor har vi funnet hverandre og det skader vel heller ikke at vi konverserer på fransk. (jeg trenger språktreningen og de puster lettet ut når de kan snakke morsmålet sitt).

 

Men jeg pruter aldri, ALDRI. Jeg går heller med en veske fra HM enn en kopi fra stranden. Jeg lar heller være å kjøpe enn å prute, men siden jeg er en liten men lykkelig 'grossist' for David og Malik, her er en liten påminnelse for de av dere som leser dette og ikke leste innlegget for ett år siden;

 

Gutta plukker opp sine varer hos bakmenn tidlig hver morgen med en fast provisjonmargin. Etter 12 timer møter de samme sted og skal innlevere rest av varer og den cut 'leverandørene' forlanger i provisjon. Det vil si, at selger David og Malik en vare for 3 euro, får de kanskje 1 euro. Så hvis du pruter denne varen fra 3 til 1 euro, så får David og Malik ikke så mye som et sandkorn, men 'sjefen' er fornøyd og gutta får beholde jobben.

 

I dag feires Eid, slutten på Ramadan. Jeg spurte både David og Malik om det ble stor fest og feiring i kveld, men begge sa at nei; det ble nok litt brød og melk. Men begge skulle sende ekstra med penger hjem i dag, og sove litt lenger i morgen.

 

Happy Eid to all my Muslim Friends.

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Lag din egen sommer!

Postet av i Blogg

b2ap3_thumbnail_2015-06-23-19.52.06.jpgb2ap3_thumbnail_2015-06-23-19.52.12.jpg

Endelig kom varmen til østlandet, og det så til de grader! Fra frosne åtte-ti til 26 varme skyggegrader på bare et par døgn, ja da rocker matfoten, eller kanskje ikke?

Jeg for min del går i superenkel matmodus og har mest lyst på salat, sjømat og grill...

Og med varmen er det perfekte anledninger til vennelag, enten du har hage, terrasse eller en liten balkong. Og har du ingen av delene, hvorfor ikke ta med selskapet til en strand i nærheten?

Og da er sjømat aldri feil.

b2ap3_thumbnail_2015-06-23-19.52.23.jpg

Nå er det canadisk som gjelder på hummerfronten, og denne utsøkte delikatessen kan bli din på budsjett om du vil! Nykokt fra 99,- til 149,-/stk og vakuumfryst til 49,-/stk. Sistnevnte er nesten for billig til å være sant, men helt OK hvis den tines riktig og med riktig stæsj og tilbehør. På fatet ligger sistnevnte, nennsomt tint og smakte alldeles utmerket. Med sylfersk loff og en heftig aioli er dette absolutt verdt å sette på sommerbordet.

 

b2ap3_thumbnail_2015-06-23-19.52.06.jpg

Også blåskjell da...er og blir min sommerfavoritt.

Og så enkelt at det å koke spaghetti blir et lite prosjekt i forhold;

La skjellene bade i iskaldt vann så lenge du har tid, mens du hakker hvitløk, sjalottløk og bladpersille. Fres løken sammen med noen tørkede chili i litt olje til de er myke (obs! ikke brune), hell oppi en god dæsj fløte og når det bobler, legger du i skjellene. Når alle skjell er åpne (de som nekter går i søppelbøtta), rører du godt og drysser persillen over. Voila!

b2ap3_thumbnail_2015-06-23-19.52.12.jpg

Reker blir aldri feil, men jeg går alltid for friske reker når de skal spises kalde/naturell. Fryste blir fort 'vannsmak' og passer best til retter hvor de skal varmebehandles.

Så ja, rådyre med sine 200-240 kr/kilo, med tanke på at nesten halvparten går i søpla med skall og hode. Og selvom det er 'sommermat' for oss normenn, er rekene på sitt absolutt beste i de kaldeste vintermånedene. I januar/februar er de på sitt beste, og prisene lavest.

b2ap3_thumbnail_2015-06-29-20.03.59-4.jpg

Så hva trenger du til sommerfesten?

Sjømat, loff, godt smør, majones og aioli.

Og en eller flere gode venner å dele med <3

 

(alle sjømatbildene fra Lene&Mortens St Hans fest)

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Endelig sommer og tid for terrassefest!

Postet av i Blogg

Endelig viser gradestokken over tyvetallet, og det etter at solen har gått ned! Så hva gjør man da? Sikkert masse bra og morsomme varmeelementære ting, men noe av det som først faller meg inn, er å invitere til terrassefest! Og ja, jeg helgardere selvsagt med bålpanne, pledd og varmelampe. Men med verdens fineste venninnegjeng (deler av den, ikke alltid det passer for alle), så både spiser, skravler og ler vi oss varme uansett.

 

b2ap3_thumbnail_2015-06-19-20.22.49.jpg

Jeg lager alltid all mat selv når jeg har selskap, men har hatt veldig mye glede av Kajsa's Catering og Kajsa's Deli på Nesøya etter sene jobbettermiddager. (OBS! Ikke sponset)

Men nå følte jeg virkelig for noen 'ekstra hender' siden planen var mange 'småretter' på en fredag, og jeg vet hvem som er ekspert på området. Så da ble det 70-30 til Kajsas Catering og meg denne gangen, og om det ble vellykket? Jepp.

b2ap3_thumbnail_2015-06-18-21.40.23.jpg

Noe jeg liker å lage selv, er små spicy kjøttboller. Og så superenkelt; kjøttdeig røres med litt olivenolje, fiiinhakket chili, soltørket tomat og hvitløk og litt krydder etter smak. Dypp en skje i vann og 'rull' bollene i (ren) håndflate.

b2ap3_thumbnail_2015-06-18-21.40.36.jpg

Med litt teknikk fyller du en stor stekepanne på ti minutter.

b2ap3_thumbnail_2015-06-18-21.50.16.jpg

Småstek på middels varme og snu innimellom. Ikke overstek så de blir tørre, best om bollene er litt 'rå' i midten så beholder de saftigheten.

b2ap3_thumbnail_2015-06-18-22.02.34.jpg

Hotte scampi er så enkelt at det er en aldri så liten reketrollfryd; fres scampi kjapt med sursøt chilisaus på flaske sammen med litt hot chilisaus, en knust tørr chili og noen rause tak med pepperkvernen. Hoawwwa!

b2ap3_thumbnail_2015-06-10-22.58.22.jpg

Crispy Duck med hoi-sin saus, asiatisk vårløk og agurkstaver

b2ap3_thumbnail_2015-06-19-20.02.46.jpg

Mango-ananas- og agurksalat med koriander og chili

b2ap3_thumbnail_2015-06-19-20.02.50.jpg

Parmaskinke med galia- og cantaloupmelon, edamamebønner og primadonnaost

b2ap3_thumbnail_2015-06-19-20.03.06.jpg

Sulten, eller?

b2ap3_thumbnail_2015-06-19-20.02.43_20150620-194541_1.jpg

Og, en av kveldens innertier; skjær focaccia i tykke skiver og hver skive i på langs i fire. Legg på bakepapir, drissle over med god olivenolje og ditt beste salt og bak i ovnen på 200 grader i ti-15 minutter (følg med, de skal bli skikkelig sprøstekte uten å bli brent). På bildet helt til venstre.

b2ap3_thumbnail_2015-06-19-20.02.27_20150620-194535_1.jpg

Snart klare for mat; clockwise: tomat/mozarella m basilikum, Kajsa's nybakte focaccia, sprøstekt focaccia i staver, parmaskinke meddiverse melon, ost og bønner, chilikjøttboller, hotte scampi, nøttebrød med  rød pikanteost og bringebær, tzatziki, aioli, mango/agursalat, fikenchutney, crispyduck (utenfor bildet; parmesanfylte paprika, kjøttboller i hot tomatsalsa, oster og frukt...m.m.

 

b2ap3_thumbnail_2015-06-19-20.03.21.jpg

Skal ikke så mye til for å lage en vellykket fest, gjestene er uansett det viktigste!

b2ap3_thumbnail_2015-06-19-20.22.49.jpg

Og har du en enkel bålpanne som min, sammen med en varmelampe, så kan kvelden bare gå inn i natten og nyte at man har en, to eller fler å være sammen med.

b2ap3_thumbnail_2015-06-20-02.50.50.jpg

 

 

 

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
0
Fortsett å lese Kommentarer

Raske reker med futt!

Postet av i Blogg

Noen ganger er jeg helt blåst og låst for middagsinspirasjon, og er nær ved å gi opp og tenker 'jeg mekker en brødskive'...

Sånn var det i dag, fordi jeg hadde ingen andre enn meg selv å lage middag til, og da blir det til at jeg surrer rundt i treningstøy, leser gamle aviser, lufter bikkjene og koser med katten, mater fiskene og leker litt med koiene og svarer på masse mail som har ligget mens jeg har vært 'ute i felten'. Dvs drøøøøyer middagsplanene og småspiser wasabinøtter mens jeg tørker støv. Ja, disse 'alenekveldene' er særdeles ustrukturte og akkopagneres gjerne med dans på stuegulvet og høylytt synging under støvtørkingen og kjappe sjekk på fb. Og pluttselig tar sulten meg, og jeg MÅ ha mat. Brødskive! 

Og glem gulost og leverpostei, og lag deg en deilig festskive på..tja, ca et kvarter.

10-12 scampi, rå med skall, ble tint i pannen på laveste varme mens treningstøy ble skrellet av og dusj/skift akkurat ferdig til å skrelle skallet av rekene. Det gjøres på nullkommaniks; klem på 3. ledd haleskall og trekk av, vri resten av og skjær en lite snitt langs ryggen og trekk ut den svarte strengen (ja, det er tarmen, ikke farlig men kan være litt for 'knasende' til å nyte).

Fres raskt i varm panne med chili olivenolje (jeg bruker den fra Kajsa's deli, helt nydelig) og litt salt og pepper.

 

b2ap3_thumbnail_2015-06-10-22.58.22.jpg

Rist en skive brød (jeg foretrekker grovt, men ta det du har!) i brødrister og drissle over din aller beste olivenolje.

b2ap3_thumbnail_2015-06-10-22.59.15.jpg

Oppned bildet viser brødskiven dekket med herlig moden avocado og godt med nykvernet pepper.

b2ap3_thumbnail_2015-06-10-23.00.46_20150610-212756_1.jpg

Fortsatt oppned, legg over ønsket mengde ruccola (eller annen salat)...

b2ap3_thumbnail_2015-06-10-23.01.27_20150610-212751_1.jpg

...og legg de varme/lune scampiene på toppen. Bruk en slikkepott og få med alle godsakene (olje/krydder). Lag rause sirkler med din beste olivenolje over det hele, og pynt med et basilikumblad hvis du har. For selvom man spiser alene, er det viktig at det ser innbydende ut! Husk at maten nytes først med øynene før smaksløkene kommer løpende.

b2ap3_thumbnail_2015-06-10-23.06.20.jpg

Dette var ihvertfall helt fantastisk digg! Sprøtt, mykt, sterkt, søtt, syrlig og så mange harmonerende smaker,  denne skal jeg garantert mekke igjen. Til andre neste gang:)

 

 

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Med fire forskjellige til middag, som alle liker pizza, så kan man gjøre det så enkelt som bare det. Jeg mekket en raus fjøl...ruccolasalat, maiskorn, finhakket hvitløk, rødløk og paprika, pepperoni og parmaskinke, revet mozarella og en god tomatsalsa. 

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-20.53.04.jpg

Gjør det enkelt; kjøp ferdig halvstekte små pizzabunner.

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.10.43.jpgb2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.11.31.jpg

Dekk med tomatsalsa, hakket hvitløk...      ...og rødløk

 

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.06.50.jpg

Denne 'guttapizzaen er med masse pepperoni og mozzarellaost.

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.12.59_20150609-201415_1.jpg

Nok en guttepizza, mer pølse og enda mer ost (og et par maiskorn)

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.14.29_20150609-201409_1.jpg

Jentepizza; tomatsalsa, masse hvitløk og rause skiver parmaskinke

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.14.56_20150609-201402_1.jpg

Med ruccola = spicy

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.16.41_20150609-201346_1.jpg

Topp herligheten med frisk ruccola og ost...

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.17.28_20150609-201341_1.jpg

Fire typer, fire pizzaer

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.29.43.jpg

Digg til fire sultne

 

 

b2ap3_thumbnail_2015-06-09-21.35.06_20150609-201818_1.jpg

Favoritten på fire minutter! 

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
0
Fortsett å lese Kommentarer

Er du klar for bikinisesongen?

Postet av i Blogg

Jeg fikk et spørsmål fra en jente (også kalt voksen dame), på en av treningstimene mine denne uken; 'Nina, hvordan blir jeg kvitt denne?' Mens hun tok et godt tak i mageskinnet med begge hender og liksom dro det ut med en foraktelig mine. Jeg kjente med én gang at jeg ble litt trist, men jeg tar alle mine kunder dødsens alvorlig, både de jeg trener i grupper og de jeg trener individuelt. Mitt spontane tilbakespørsmål var, 'hvorfor vil du bli kvitt det?'

Sikkert et superteit svar, og ikke helt det hun ønsket...men; situasjonen tok en vending. Siden vi var i en sal med en fast gruppe jenter/damer som etterhvert kjenner hverandre godt, sa jeg høyt og tydelig, 'vet du, det tror jeg kan bli vanskelig'. Fordi jeg vet sånn noenlunde hvordan hun lever og trener.

Mange tror (og håper) at instruktører og personlige trenere har den 'hemmelige oppskriften' på hvordan bli kvitt magefettet og bygge sprettrumpe. Og ja, jeg har en plan med alle som kommer til meg, spesielt de som betaler store summer for PT-timer, selvsagt legger jeg meg i den ytterste selen for å skreddersy programmer slik at de skal nå sine mål. MEN, ikke alt kan fikses i en fei eller med trening. Til damen som halte og dro i magefettet sitt, sa jeg; vi har alle våre depoter, og det for en grunn. Dermed fikk jeg alles oppmerksomhet. Damegjengen satt på mattene sine klare for en lang runde situps (og nei, det hjelper ikke på magefettet og ta tre hundre av de om dagen). Kort fortalt lagrer sunne kropper mer eller mindre fett for 'a rainy day', og overgangsalderen kan eskalerer dette mer enn du trodde var mulig (hah! her snakker jeg av erfaring). Så med mindre vi bare trener og spiser fettfattigmat, eller er sylslanke fra naturen av (noen har de 'tynne' genene), så har kroppene en god tendens til å fylle opp 'depoter' og da spesielt når vi kommer i godt voksen alder.

Så hva er viktig, tenker jeg...det jeg prøvde å formidle til damene den dagen; hva skal vi bruke energien vår på? Her kommer dere på trening flere ganger i uken, dere ler, skravler og har det gøy, også skal litt magefett spolere resten av dagen? Skal dere slutte å unne dere den gode sausen eller det ekstra glasset vin, hvis det er det dere har lyst på?

Jeg satt og tenkte på dette i ettermiddag, da jeg rakk de siste solstrålene i en trang topp og kikket ned på min egen mage. På umerkelig vis har den på en måte ekspandert, og det til tross for mer trening enn noensinne og stort sett sunn mat. Jeg dytter ikke en eneste karbohydrat mer enn nødvendig og fett er jeg ikke så glad i (bortsett fra søndagsbacon), og allikevel har jeg fått et depot. Akkurat der jeg ikke ønsker det. Kunne det ikke ha vært så grei å lagt seg litt høyere opp og fordelt seg på hver sin pupp? 

Jeg har et triks som jeg anbefaler på det sterkeste; still deg naken foran speilet og gå nøye gjennom hver kvadratcentimeter. Erkjenn at du kanskje ikke er like happy med alt, med drit nå i det og FOKUSER på det som er bra! Jeg f.eks (og dette er MIN oppfattning og helt ærlig talt null interessant hva andre måtte mene) er fornøyd med leggene mine, synes jeg har rimelig bra rumpe og digger skuldrene mine. Og når resten faller sammen, sier jeg til meg selv at 'du er jaggu ikke verst til å være 51'. Mitt mantra, finn ditt og gjør deg selv glad! For vet du hva? Kroppen din er fantastisk, det er ditt instrument til å leve og bruk den som du ønsker! 

Bildet er fra bladet Kamille, og en jente som er STOLT og glad over kroppen sin. 

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

For første gang rappelåner jeg et innlegg til bloggen min. Men dette er for godt til å gå en pizza forbi, så jeg bare må dele innlegg fra 'Matmons kulturredaksjonen' i Aftenposten. Joacim Lund skriver fast spalte 'Under kniven' i nevnte avis, og jeg er fast leser, selvfølgelig. 

Han begynner spalten med "dette kan øke livskvaliteten din betraktelig". Allerede der, og nest etter headingen, har han min fulle oppmerksomhet.

Først oppsummerer han de skrekkinngytende fakta om det norske 'frossenpizzaregnskapet'; vi spiser frossenpizza for to (!!!) milliarder (ja, MILLIARDER!) kroner her i landet, og det bare i løpet av ETT eneste år! Det tilsvarer 23, 6 millioner kilo, som er svimlende 23.600 tonn. Og her, med fare for å få Stabburet-fansen på nakken; rundt regnet er halvparten Grandiosa.

Videre skriver Joachim at forklaringen kan være ett av to; at Grandiosa er en fantastisk pizza, og/eller at den er billig. Nope, ingen av delene, begge argumenter faller på stengrunn, i følge Joachim. Og jeg slår følge. Jeg skal unnlate å brodere videre på hva jeg synes om pappsaken med 'vomfyllet' (og jadda, jeg har smakt meg gjenneom alle variantene, for jeg liker å vite hva jeg snakker om), men konklusjonen fra en sylfersk Norstat-undersøkelse levner ingen tvil; vi har for liten tid til å lage kjapp, enkel og sunn mat fra bunnen av, og DET til tross for at vi i snitt bruker FEM timer hver dag på TV, internett og mobilen...

Vi sparer (tilsynelatende) tid på frossenpizza, den er (tilsynelatende) billig, og smaken er i det minste ikke helt for jævlig.

Men hva om du kunne få en pizza i verdensklasse i stedet, mye billigere en Grandiosa, og uten å bruke mer tid?

Jim Lahey fra Sullivan Street Bakery, har publisert en 'må ha' oppskrift i New York Times. Det er ikke mindre en en egenmekket pizzaoppskrift, som både burde skremme vannet av frossenpizzaleverandørene, samt gi pizzaelskere med tidsklemme (og alle andre pizzadiggende folk) en skikkelig aha-opplevlese. For dette er mirakeloppskriften;

500 g mel

1 gr tørrgjær

16 gr salt (ca 1 ts)

350 g vann (3,5 dl)

Rør alt sammen ved 22-tiden om kvelden, og deigen er klar ved 16-tiden dagen etter. Så når du kommer hjem fra jobb, trening eller hva, og er supersulten; del deigen i fire og trekk leivene ut til passe størrelse. Legg på hva du vil (alt duger) og stek på full pinne under grillen i stekovnen i en fem minutters tid. Der har du pizzaen din!

Ingrediensene til deigen koster 1,50 kroner pr. pizza. En anstendig topping med tomatsaus, ost, skinke eller pepperoni og basilikum, kanskje 20 kroner. Omtrent halve prisen av en Grandiosa, og ca en halv milliard ganger bedre. 

og de fem minuttene du bruker på deigen, sparer du inn på steketiden.

 

b2ap3_thumbnail_2015-05-21-21.28.17.jpg

Jeg er ikke i tvil, men hvis ingrediensene ikke er i hus (kan jo pluttselig mangle hvetemel!), blir det pizza fra Kajsa's Deli (foto)

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
0
Fortsett å lese Kommentarer

Rester til overs? Wok it!

Postet av i Blogg

Jeg har sikkert sagt det før, men jeg kaster aldri mat. Ihvertfall ikke mat som har potensiale til en ny rett. Rester blir enten lagt i fryseren, eller mekket til noe nytt dagen etter. Og nei, jeg gambler ikke med mat eller tar 'sjanser', men kjøtt holder seg gjerne lenger enn anvist, og grønnsaker er alltid bra så lenge de ikke lukter gress, skrumper inn eller får morsomme flekker. 

Mandagsdigg etter restene av 17. mai grilling:

b2ap3_thumbnail_2015-05-19-19.24.15.jpg

Sylfersk mandagskjøpt vårløk, gulrot og paprika får isbade i fem minutter.

b2ap3_thumbnail_2015-05-19-19.34.16.jpg

Renses for frø og 'dutter' og kuttes. Jeg skjærer alltid paprika(som jo er en frukt...) i store biter, vårløk i generøse kubber og gulrot i lange litt tykke staver. Smaker bedre da og beholder saften bedre. 

b2ap3_thumbnail_2015-05-19-19.38.12.jpg

Rester fra 17. mai grillen; asparges er så vidt grillet al dente og fortjener så absolutt en ny gane eller fler. Kjøttet er så mørt og perfekt med rosa kjerne,  så å kaste det, hadde vært helligbrøde.

b2ap3_thumbnail_2015-05-19-21.00.38.jpg

Så derfor; asparges kuttes i tre og kjøttet skjæres i skiver.

b2ap3_thumbnail_2015-05-19-20.36.56.jpg

Gulrøtter, vårløk og paprika (skjær i fht størrelse så de blir noen lunde like al dente), freses på høy varme med 1-2 ss Kajsa's Chili olivenolje og 1 ss Oyster Sauce. Etter 3-4 minutter slenger du i kjøtt og asparges, de skal bare vendes i maks et par minutter for å bli med i varmen.

b2ap3_thumbnail_2015-05-19-21.36.27.jpg

Serveres umiddelbart! Alle grønnsaker skal være knasende sprø men gjennomvarme, og kjøttet lunt. 

b2ap3_thumbnail_2015-05-19-22.02.25.jpg

Server med din favorittsaus, her tzatziki, som funker utmerket til denne retten.

Middagsrester med noe nytt, på et kvarter.

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
0
Fortsett å lese Kommentarer

b2ap3_thumbnail_2015-05-18-21.57.27.jpg

Jeg er vel kanskje over gjennomsnittet interessert i gode oljer, for å si det forsiktig...har sikkert ti-12 forskjellige olivenoljer på kjøkkenbenken, og bruker en eller fler hver eneste dag. Noen få er tappet fra fat, og brukes med forsiktighet. Andre er er 'årgangsoljer' som brukes med andakt, mens de aller fleste er hverdagsoljer, som jeg er litt rausere med. De aller beste, 'perlene', nytes kun i rå tilstand og gjerne på sylfersk loff med litt Maldonsalt og en deilig Iberiaskinkebit. Nam! Kjenner jeg får vann i munnen bare ved tanken!

Mitt nyeste tilskudd, er Kajsa's hjemmelagede chiliolje. Jeg har hatt flasker på flasker med chiliolje, og også laget mange selv, men denne tar kaka av det jeg har smakt. 

Med en helt perfekt balanse olivenolje og chili, har den nydelig konsistens og akkurat passe HOT! Sterk uten å drepe, sterk så du kjenner den (godt!) og sterk så den fremhever andre smaker.

Så da ble det scampi med Kajsa's chili, på en seng av spaghetti! Mekkes på ca 12 minutter;

 

Kok opp en raus kjele med vann, og legg i pasta etter behov (til tre beregner jeg det jeg får plass til mellom tommel og pekefinger når fingertuppene møtes). Kok to minutter kortere enn anvist, hell av alt vann, last inn nøytral olivenolje og rør godt og la godgjøre seg videre under lokk.

Og i mens; 

Ferdig kokt scampi tines i panne på laveste varme, hell av vannet og bland inn en spiseskje chiliolje eller mer, og fres opp til halene krøller seg. Tar et par minutter. 

Jeg koker aldri pasta i saltet vann, men liker å salte/krydre etterpå.

 

Pasta på tallerken, drysser på ønsket salt (her svart vulkansalt fra Island, men selvsagt duger alt annet av godt fingersalt). På med scampi sammen med oljen fra pannen, litt nykvernet pepper og godt med rosépepper. 

 

Bland godt før du nyter, ditt digg på 12 minutter!

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
Fortsett å lese Kommentarer

Nina's Blogg

De siste bloggene

Takk for at du så meg
Blogg
Takk for at du så meg.  Jeg står ved kassen med mine to flasker rødvin, og det er fire foran m...
Les mer...
Hun er innom, så vidt.
Blogg
Igjen dette mammahjertet som lengter. Irriterende (for dem) opptatt av hvordan de har det. Ungene mi...
Les mer...
...jeg griner når jeg kommer, og jeg strigråter når jeg drar...
Blogg
Det er noe med disse vennskapene, disse gutta her nede, som betyr så mye for meg. Og ja, jeg har sk...
Les mer...
I give you a 10'er!
Blogg
Alex har sittet sammen med oss en times tid, men blir vinket over til et bord noen parasoller borten...
Les mer...
The ebony man
Blogg
Jeg ligger på magen på solsengen, mett etter lunsj og ørlite tipsy av rosévin, lukker øynene og nyte...
Les mer...

Calendar

Loading ...

Ord Sky

vårslepp døtre barn dirty superdigg restitusjonsmat Frokost love oliven chili Søndagsdigg Kyllingburger på egne ben Svettetokter ettertanke kjærlighet Strandliv jul pommes frites kjøttboller coctails restitusjonsmat Kjøtt chèviche kylling Spicy secondhand torsk enklere-blir-det-ikke egg Lunsj sommerkveld vårløk kreft røkelaks sushi reker i hvitløk scampi loveyoutopieces creepy Leve livet Sunn mat! Trening Rosévin Poteter kamskjell aubergine pitabrød neger kjærleik forretter fashion Nestkjærlighet elsker deg Fisk bake botox Høstsnadder avocado taco/wraps/tortillas Nattmat Frukt Noodler olivenolje Feel good about your self frappé Steinbit unntakstilstand litt fest i hverdagen Feriemat Naprapat parmesan Pakistansk mat girlpower Feriemodus pasta sauser alene iskaffe Sandwich sykehus tapas rakfisk hjemmelaget Soldager Katrine Enkelt Ziconda Vær deg selv Må ha Venninnemat tilbehør Grill Familiemiddag mozarella Indrefilét Skalldyr hold deg frisk slank deg sunn Sommermat fetaost godt nytt år pen kjøttkaker verdens beste kjøttboller Juledigg familie restemat tomatsaus fresh gjærbakst mammahjerte kvinnefest Kald drikke Styrkeøkt smakfullt Serrano barnevennlig middag venninner Eid foto solskinnsboller spoiled Det gode liv jeg er her salat drittsekk ost Thai meal plommer Nyttårsforsett Moules frites ferie russetid spinat misunnelse top 10 cocktail Congratulations images rynkefri fiskesuppe død Personlig trener verdens beste eplekake selvpleie gjørdetenkelt Hummer Tzatziki Iberico Middelhavet Mett av en rett Italia parmesanchips søndagsmiddag chevre møkkamenn halloween krabber ruccola maroccan oil Thank You hjemløs Svinekjøtt eggerøre Blåskjell hot suppe Hovedrett Øl&Aquavit Pynt drinker vegetar Grønnsaker spareribs feel good Kylling insekter hverdagsmiddag Be happy julegaver Hamburger Il Buongustaio kakefest Hverdagshygge raskt og lekkert Styrke bilder rosépepper supersaft drit i å bry deg voldtekt rettferdighet myk hud lørdagsdigg døttre Sjømat Førjulsmat bra nok superdigg paprika reker influensa behappy superenkelt suppe Tomater småretter maki savn omelett Spania friskt ostemat grønnsakssuppe Omtanke kake Dagenderpåmat desserter syltet frukt Canary Island russebarn Laks helse boller shopping healty pestoboller Bacon likør Overgangsalder Pizza snacks Fylla nærdødenopplevelse healthy pretty kosemat ensomhet aubergine/tomat/parmesan vennemat sort/hvitt broccoli Venner Lev godt kropp

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

Logo (2)