Blogg
Postet av i Blogg
  • Skriftstørrelse: Større Mindre
  • Skriv ut

70-tallets ostesoufflé i ny drakt, himmelsk fredagskos!

Ostesoufflé var faktisk den aller første retten moren min lærte meg å lage. Jeg har selvsagt ikke tall på hvor mange ganger jeg har laget denne retten, og jeg knakk tydeligvis koden aller første gang, for den blir alltid perfekt fluffy!

I løpet av de ca 40 årene jeg har laget herligheten, har den hatt en viss popularitetskurve opp og ned; helt dilla i perioder og nedprioritert andre...men jeg går aldri lei! Og får vann i munnen bare ved tanken på en skikkelig deilig, fluffy soufflé med masse god smak.

 

Og med tungen passe rett i munnen, er det ikke verre enn dette;

 

Smelt meierismør i en kjele og tilsett nok hvetemel til den blir en litt knudrete masse. Så rører du inn melk, litt av gangen, til det blir en jevn saus. Det er egentlig mengde smør som avgjør størrelsen på souffléen, beregn en liten ss pr person.

Pass på at den ikke blir for tynn, men mer som en tynn rømmegrøtkonsistens, og ta av varmen.

Egg; ett pr pers. hvis to, tre til fire osv. Skill hvite og plomme, og stivpisk hvitene. Rør eggeplommene inn i sausen, én av gangen. Rasp favorittosten, ca 1 stor ss per pers. Jeg bruker gjerne en blanding av Jarlsberg, Gauda og Parmesan. Osten røres inn i sausen mens den fortsatt er varm nok til at osten smelter og det blir en deilig seig masse. Smak til med litt salt og masse nykvernet pepper. 

Og her kommer kanskje det vanskelige (neida, det er ikke vanskelig, men ha gjerne tungen litt rett i munnen her); skjær/vend den stivpiskede eggehviten forsiktig inn i ostemassesausen. For all del, ikke rør og bland godt! Det skal være litt 'synsforskjell' på den gule sausen mot den hvite eggehviten.

Så finner du frem en stor ildfast bolle, smører den opp til 3/4 av kanten (fast smør, en klatt i matpapir og gni inn), og heller hele massen i. Tilpass bollen så massen kommer opp til maks 3/4 av volum.

b2ap3_thumbnail_2013-11-25-20.55.36.jpg

Rett inn i forvarmet 200 graders ovn, og følg med; ovner er så forskjellige, men stort sett tar det en drøy halvtime. MEN; den er ferdig når den er gyllenbrun på toppen og nesten truer med å tippe over kanten. Og husk; souffléen venter aldri på de sultne, det er vi som venter på den. Den faller fort sammen, så det er en fordel at de som skal nyte sitter klare.

 

Og mens den godgjør seg i varmen, lager du tilbehøret, som er et must; løk-og-tomat salat, syltynne skiver løk (jeg foretrekker rødløk) og litt tykkere skiver gode tomater, gjerne med en liten stråle god olivenolje. Og hvitt brød, baguette eller sylfersk loff.

 

Prøver du ikke denne, går du glipp av noe skikkelig snaddermat ;-)

 

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
0

Kommentarer

Nina's Blogg

De siste bloggene

Takk for at du så meg
Blogg
Takk for at du så meg.  Jeg står ved kassen med mine to flasker rødvin, og det er fire foran m...
Les mer...
Hun er innom, så vidt.
Blogg
Igjen dette mammahjertet som lengter. Irriterende (for dem) opptatt av hvordan de har det. Ungene mi...
Les mer...
...jeg griner når jeg kommer, og jeg strigråter når jeg drar...
Blogg
Det er noe med disse vennskapene, disse gutta her nede, som betyr så mye for meg. Og ja, jeg har sk...
Les mer...
I give you a 10'er!
Blogg
Alex har sittet sammen med oss en times tid, men blir vinket over til et bord noen parasoller borten...
Les mer...
The ebony man
Blogg
Jeg ligger på magen på solsengen, mett etter lunsj og ørlite tipsy av rosévin, lukker øynene og nyte...
Les mer...

Calendar

Loading ...

Ord Sky

Må ha creepy selvpleie kake Nestkjærlighet alene Serrano pen Hovedrett møkkamenn torsk fetaost avocado Venninnemat girlpower Canary Island Indrefilét influensa ostemat Be happy ruccola cocktail ferie Feriemat egg behappy foto kjøttkaker chili kropp oliven rynkefri elsker deg Middelhavet fiskesuppe røkelaks Steinbit Feel good about your self scampi russebarn tomatsaus eplekake ost Eid Hamburger rosépepper venninner vegetar Enkelt sauser Hverdagshygge vårløk Strandliv Tomater Grill kjærlighet vennemat Det gode liv hot suppe Fylla barn barnevennlig middag drittsekk ettertanke eggerøre top 10 Venner desserter kreft hold deg frisk Pizza Noodler jul tapas botox Pynt rettferdighet pitabrød superdigg restitusjonsmat familie småretter Feriemodus Ziconda julegaver supersaft Svettetokter Naprapat dirty Svinekjøtt Sandwich kjærleik neger iskaffe omelett aubergine/tomat/parmesan grønnsakssuppe love Italia Pakistansk mat forretter pasta Frukt healthy plommer superenkelt pommes frites Bacon helse slank deg sunn friskt maki Kyllingburger feel good krabber parmesan suppe drinker kjøttboller chevre Iberico misunnelse bilder Kylling secondhand superdigg likør spoiled pretty hverdagsmiddag Lunsj Mett av en rett sommerkveld døtre Overgangsalder reker i hvitløk olivenolje coctails parmesanchips healty chèviche kylling images sykehus mammahjerte Kald drikke sushi Øl&Aquavit kakefest savn Søndagsdigg spareribs sort/hvitt solskinnsboller smakfullt snacks Katrine Tzatziki Fisk Laks Sunn mat! Styrkeøkt rakfisk Lev godt på egne ben jeg er her reker loveyoutopieces Spania nærdødenopplevelse Moules frites enklere-blir-det-ikke fresh broccoli pestoboller Trening Thank You Hummer bra nok raskt og lekkert Il Buongustaio unntakstilstand Omtanke Nyttårsforsett Sjømat Grønnsaker Personlig trener gjærbakst tilbehør Nattmat salat drit i å bry deg ensomhet syltet frukt hjemløs fashion bake spinat aubergine vårslepp Poteter søndagsmiddag gjørdetenkelt Juledigg Kjøtt restemat restitusjonsmat Spicy Rosévin Soldager godt nytt år Congratulations Leve livet Familiemiddag Høstsnadder Frokost frappé død boller litt fest i hverdagen døttre Vær deg selv insekter Sommermat maroccan oil Førjulsmat myk hud verdens beste voldtekt mozarella Skalldyr Dagenderpåmat shopping Blåskjell hjemmelaget taco/wraps/tortillas kvinnefest kosemat lørdagsdigg halloween paprika verdens beste kjøttboller meal Thai kamskjell Styrke russetid

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

Logo (2)