Blogg
Postet av i Blogg
  • Skriftstørrelse: Større Mindre
  • Skriv ut

70-tallets ostesoufflé i ny drakt, himmelsk fredagskos!

Ostesoufflé var faktisk den aller første retten moren min lærte meg å lage. Jeg har selvsagt ikke tall på hvor mange ganger jeg har laget denne retten, og jeg knakk tydeligvis koden aller første gang, for den blir alltid perfekt fluffy!

I løpet av de ca 40 årene jeg har laget herligheten, har den hatt en viss popularitetskurve opp og ned; helt dilla i perioder og nedprioritert andre...men jeg går aldri lei! Og får vann i munnen bare ved tanken på en skikkelig deilig, fluffy soufflé med masse god smak.

 

Og med tungen passe rett i munnen, er det ikke verre enn dette;

 

Smelt meierismør i en kjele og tilsett nok hvetemel til den blir en litt knudrete masse. Så rører du inn melk, litt av gangen, til det blir en jevn saus. Det er egentlig mengde smør som avgjør størrelsen på souffléen, beregn en liten ss pr person.

Pass på at den ikke blir for tynn, men mer som en tynn rømmegrøtkonsistens, og ta av varmen.

Egg; ett pr pers. hvis to, tre til fire osv. Skill hvite og plomme, og stivpisk hvitene. Rør eggeplommene inn i sausen, én av gangen. Rasp favorittosten, ca 1 stor ss per pers. Jeg bruker gjerne en blanding av Jarlsberg, Gauda og Parmesan. Osten røres inn i sausen mens den fortsatt er varm nok til at osten smelter og det blir en deilig seig masse. Smak til med litt salt og masse nykvernet pepper. 

Og her kommer kanskje det vanskelige (neida, det er ikke vanskelig, men ha gjerne tungen litt rett i munnen her); skjær/vend den stivpiskede eggehviten forsiktig inn i ostemassesausen. For all del, ikke rør og bland godt! Det skal være litt 'synsforskjell' på den gule sausen mot den hvite eggehviten.

Så finner du frem en stor ildfast bolle, smører den opp til 3/4 av kanten (fast smør, en klatt i matpapir og gni inn), og heller hele massen i. Tilpass bollen så massen kommer opp til maks 3/4 av volum.

b2ap3_thumbnail_2013-11-25-20.55.36.jpg

Rett inn i forvarmet 200 graders ovn, og følg med; ovner er så forskjellige, men stort sett tar det en drøy halvtime. MEN; den er ferdig når den er gyllenbrun på toppen og nesten truer med å tippe over kanten. Og husk; souffléen venter aldri på de sultne, det er vi som venter på den. Den faller fort sammen, så det er en fordel at de som skal nyte sitter klare.

 

Og mens den godgjør seg i varmen, lager du tilbehøret, som er et must; løk-og-tomat salat, syltynne skiver løk (jeg foretrekker rødløk) og litt tykkere skiver gode tomater, gjerne med en liten stråle god olivenolje. Og hvitt brød, baguette eller sylfersk loff.

 

Prøver du ikke denne, går du glipp av noe skikkelig snaddermat ;-)

 

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:
0

Kommentarer

Nina's Blogg

De siste bloggene

Takk for at du så meg
Blogg
Takk for at du så meg.  Jeg står ved kassen med mine to flasker rødvin, og det er fire foran m...
Les mer...
Hun er innom, så vidt.
Blogg
Igjen dette mammahjertet som lengter. Irriterende (for dem) opptatt av hvordan de har det. Ungene mi...
Les mer...
...jeg griner når jeg kommer, og jeg strigråter når jeg drar...
Blogg
Det er noe med disse vennskapene, disse gutta her nede, som betyr så mye for meg. Og ja, jeg har sk...
Les mer...
I give you a 10'er!
Blogg
Alex har sittet sammen med oss en times tid, men blir vinket over til et bord noen parasoller borten...
Les mer...
The ebony man
Blogg
Jeg ligger på magen på solsengen, mett etter lunsj og ørlite tipsy av rosévin, lukker øynene og nyte...
Les mer...

Calendar

Loading ...

Ord Sky

Leve livet verdens beste Middelhavet supersaft ost Tzatziki paprika godt nytt år helse Styrke Frokost mammahjerte feel good kropp vennemat Strandliv Canary Island Spania reker i hvitløk kake Naprapat russetid Grill vårløk Styrkeøkt Pakistansk mat Personlig trener sommerkveld Poteter rettferdighet fashion ruccola Pizza loveyoutopieces sauser røkelaks ettertanke Venner bake forretter suppe raskt og lekkert hverdagsmiddag Bacon chevre elsker deg Il Buongustaio Hummer Indrefilét reker Familiemiddag spoiled kamskjell fiskesuppe chèviche kylling omelett Lev godt Kylling broccoli selvpleie Hverdagshygge drit i å bry deg pestoboller neger kjøttkaker pasta unntakstilstand Fisk misunnelse maki Nattmat jeg er her savn tapas drinker Sommermat Juledigg Italia barnevennlig middag ensomhet pretty frappé hold deg frisk Kjøtt sushi rosépepper meal Kald drikke grønnsakssuppe smakfullt Katrine restemat kvinnefest solskinnsboller Enkelt Grønnsaker olivenolje healty egg sykehus syltet frukt Venninnemat Trening familie Svinekjøtt kjøttboller Skalldyr pen boller julegaver fetaost Blåskjell shopping Må ha Førjulsmat enklere-blir-det-ikke Laks Det gode liv Fylla verdens beste kjøttboller krabber creepy Lunsj Frukt Spicy Sandwich salat gjærbakst småretter Be happy Mett av en rett Høstsnadder superdigg Ziconda myk hud kosemat rynkefri pommes frites Thai coctails bra nok likør secondhand superenkelt superdigg restitusjonsmat influensa jul kakefest Pynt sort/hvitt behappy Øl&Aquavit kreft spareribs tomatsaus gjørdetenkelt restitusjonsmat aubergine/tomat/parmesan voldtekt russebarn oliven Steinbit Feriemat vegetar rakfisk lørdagsdigg drittsekk vårslepp død Omtanke maroccan oil Svettetokter Feriemodus tilbehør Søndagsdigg aubergine Hovedrett botox nærdødenopplevelse døttre Tomater eplekake kjærleik Iberico Nyttårsforsett halloween alene Hamburger Congratulations dirty ferie fresh girlpower hjemmelaget images Sjømat møkkamenn Dagenderpåmat avocado healthy søndagsmiddag på egne ben foto bilder Soldager desserter chili litt fest i hverdagen friskt scampi parmesanchips torsk kjærlighet iskaffe ostemat Vær deg selv mozarella Kyllingburger insekter top 10 Serrano hjemløs venninner taco/wraps/tortillas Nestkjærlighet slank deg sunn snacks Overgangsalder Feel good about your self Thank You love Eid hot suppe plommer Sunn mat! cocktail Noodler døtre parmesan eggerøre barn pitabrød Rosévin Moules frites spinat

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

Logo (2)