Blogg
Postet av i Blogg
  • Skriftstørrelse: Større Mindre
  • Skriv ut

Cocktail til jul!

Neida, vi er ikke i julemodus ennå: Selvom gradestokken kryper faretruende ned mot ti lenge før vi er midtveis i siste sommermåned og regnet pisker mot kjøkkenvinduet her jeg sitter og skriver. Det er fortsatt bare 20 timer siden jeg befant meg på solkysten i 30 deilige solgrader, og brunfargen sitter ennå og minner meg på at det faktisk fortsatt er sommer. Ihvertfall i følge kalenderen. Så jeg er fortsatt i sommermodus.

Men plommetreet mitt, det fantastiske 40 år gamle treet som er ett av øyas største, er definitivt i julemodus. Det vet det jo selvsagt ikke selv, men jeg ser det står skrevet 'julecocktail' på alle de tykke grenene som strekker seg mot himmelen men alikevel tynges ned av de mange hundre, kanskje tusen, rubinrøde plommene.

Det sies at gamle trær bærer de beste fruktene. (det gjelder visstnok oss mennesker også, hehe;-). Mitt tre har ihvertfall de aller søteste og faste plommene jeg noen gang har smakt.

Nå er jeg ikke så veldig glad i frukt, og spiser sjelden og lite av det vi pleier å kalle frukt (tomater, agurk, paprika osv er også frukt, men det er en helt annen greie i mitt kjøkken), som epler, druer, bananer etc.

Så løsningen min er plommecocktail. Til nød plommelikør (må jo ha et søtt julealternativ til de som liker sånt).

 

Treet mitt er som sagt stort, og hvert år på denne tiden, legger jeg det ut til frihøsting. Noe som er stor suksess hver eneste august, når øya's plommeelskere kommer for å høste treet. Jeg trenger kun det jeg får plass til i mine tre halvmeter høye glass, og når jeg har høstet det, synes det ikke en milimeter på treet. Derfor overlater jeg resten til invitert 'plommeslang', det ville jo være trist hvis alle lekkerhetene ble sneglemat...

b2ap3_thumbnail_plommer-p-glass.jpg

Dette er ikke mine glass, jeg bruker de høyeste IKEA-glassene med samme funksjon som Norgesglass. Like bra, men mye større.

Plommene skal ikke skylles (de kommer jo rett fra treet og helt uten 'dritt og lort' som du kan risikere med kjøpeplommer), men legges rett fra treet over på glass. Dekkes umiddelbart med 60% og helt til randen så ikke en plomme ligger tørt. 

Forsøkte et år med 40%, men det ble ikke bra. Saften fra plommene jevner det hele ut, og smakene beholdes. Jeg bruker ikke sukker når jeg legger plommer som skal bli cocktail. Det er fordi jeg ikke liker søte ting, så det er en smakssak, selvsagt. Mine plommer er så søte i seg selv, men bruker du mer nøytrale plommer, er det kanskje greit med en spiseskje druesukker?.

 

Glassene får stå i romtemperatur i nesten fire måneder. De kan selvsagt stå lenger, og mine beste cocktail har faktisk stått året over til neste jul. Da med sine 16 måneder på sprit, var det en nytelse som virkelig ble nydt med stor andakt. Men som oftest gjør vi kål på alle krukkene, og jeg har til gode å se tomme glass...

Når julen nærmer seg, heller jeg herligheten over på flasker (bruk sil og trakt) som nettopp har vært skylt i kokt vann, også de med tett gummitopp, og setter i kjøleskapet. Her står de lekkert, krystallklare og skinnende røde. 

 

Når julegjestene kommer, eller jeg bare har lyst på en deilig cocktail foran peisen; da fyller jeg glasset med 1/3 til 1/2 (kommer an på hva som skal skje resten av kvelden;-), fyller opp med nøytral kullsyrevann og slipper så mange isbiter oppi, som det er plass til. 

Er det skikkelig party, så erstatter jeg kullsyrevannet med mer raffinerte bobler, en nøytral prosecco gjør susen og blir aldri feil.

b2ap3_thumbnail_Plommer.jpg

Sparer du på syltetøyglass, så bruk hva du har. 

b2ap3_thumbnail_plommer5.jpg

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:

Kommentarer

Nina's Blogg

De siste bloggene

Takk for at du så meg
Blogg
Takk for at du så meg.  Jeg står ved kassen med mine to flasker rødvin, og det er fire foran m...
Les mer...
Hun er innom, så vidt.
Blogg
Igjen dette mammahjertet som lengter. Irriterende (for dem) opptatt av hvordan de har det. Ungene mi...
Les mer...
...jeg griner når jeg kommer, og jeg strigråter når jeg drar...
Blogg
Det er noe med disse vennskapene, disse gutta her nede, som betyr så mye for meg. Og ja, jeg har sk...
Les mer...
I give you a 10'er!
Blogg
Alex har sittet sammen med oss en times tid, men blir vinket over til et bord noen parasoller borten...
Les mer...
The ebony man
Blogg
Jeg ligger på magen på solsengen, mett etter lunsj og ørlite tipsy av rosévin, lukker øynene og nyte...
Les mer...

Calendar

Loading ...

Ord Sky

litt fest i hverdagen boller dirty Serrano loveyoutopieces tilbehør restitusjonsmat nærdødenopplevelse girlpower Styrkeøkt ruccola savn spoiled Kylling pestoboller pitabrød myk hud jeg er her Noodler Thai omelett elsker deg Det gode liv egg verdens beste Venner feel good maroccan oil Søndagsdigg Høstsnadder frappé halloween foto søndagsmiddag scampi Mett av en rett hjemmelaget Congratulations røkelaks suppe voldtekt avocado sort/hvitt parmesan Spania healty Skalldyr Svinekjøtt fashion mozarella Kyllingburger rynkefri gjærbakst Katrine mammahjerte Strandliv superdigg restitusjonsmat Sunn mat! Enkelt ensomhet vegetar helse Steinbit Kald drikke Nestkjærlighet vennemat hold deg frisk selvpleie ost Trening lørdagsdigg døttre Moules frites Sandwich Pynt fiskesuppe Førjulsmat friskt pen barnevennlig middag Laks healthy restemat solskinnsboller slank deg sunn russebarn Rosévin familie pasta krabber Nyttårsforsett Bacon vårslepp Ziconda hjemløs spareribs forretter botox ettertanke insekter Overgangsalder chevre kjøttboller død Indrefilét drittsekk unntakstilstand Leve livet Naprapat Canary Island ferie Frukt shopping reker i hvitløk Nattmat tapas superdigg fresh parmesanchips pommes frites ostemat bilder godt nytt år rakfisk neger julegaver raskt og lekkert enklere-blir-det-ikke kreft vårløk top 10 rosépepper Be happy grønnsakssuppe Sommermat kvinnefest Hamburger snacks superenkelt cocktail Grønnsaker kakefest Fisk Tomater Pizza aubergine fetaost olivenolje Frokost syltet frukt sauser Il Buongustaio Italia oliven Eid drinker Middelhavet Svettetokter eplekake Familiemiddag Sjømat behappy Tzatziki chili Styrke Øl&Aquavit Hovedrett alene Personlig trener Grill Thank You influensa kjærlighet kamskjell secondhand pretty Spicy Lev godt Juledigg aubergine/tomat/parmesan Må ha Dagenderpåmat Soldager kosemat torsk paprika Vær deg selv chèviche kylling møkkamenn venninner Pakistansk mat love Feel good about your self sommerkveld eggerøre creepy Hverdagshygge Kjøtt barn rettferdighet Hummer hot suppe Poteter jul kropp bra nok Venninnemat russetid plommer kake verdens beste kjøttboller kjøttkaker døtre gjørdetenkelt supersaft Feriemat Lunsj images Blåskjell broccoli smakfullt tomatsaus sushi Feriemodus salat bake sykehus misunnelse Fylla på egne ben likør hverdagsmiddag reker coctails desserter kjærleik taco/wraps/tortillas Iberico småretter drit i å bry deg iskaffe spinat maki Omtanke meal

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

Logo (2)