Blogg
Postet av i Blogg
  • Skriftstørrelse: Større Mindre
  • Skriv ut

Der lå han. På den våte asfalten med blodet rennende fra munnen...

I går traff jeg en ung flott mann. Og møtet med ham, vil jeg aldri glemme.

 

Jeg var på vei til butikken, trengte noen i-siste-liten ting før lørdagsfesten. Det var bare noen timer til ti gode venner skulle samles rundt spisebordet mitt, og selvom jeg var rimelig i rute, hadde jeg det travelt. Fort inn og ut og rett hjem. Tenkte jeg.

Men så la han der, den unge mannen. På asfalten utenfor butikken. 

Det sto en annen mann over ham med en bunke servietter, og et titalls passive tilskuere på betryggende avstand. Jeg nølte i et par sekunder, var dette mitt problem? Skulle jeg blande meg inn når han tilsynelatende ble tatt hånd om? Og hvorfor sto det så mange på avstand og bare glodde? Jeg rakk ikke å vurdere videre før jeg var borte hos dem. 

Mannen lå i fosterstilling på den våte og kalde asfalten, men han snudde ansiktet mot meg da jeg satte meg på huk ved siden av ham. Jeg så et ansikt som var dekket av blod, kutt i pannen, på nesen og på kinnet, og leppene var farget røde av blod. Jeg kikket opp på de rundt meg og spurte, er det ingen som har ringt etter ambulanse? De så ned, bort og trakk seg tilbake, men mannen med serviettene beholdt fatningen og svarte at nei, det vil han ikke at vi skal gjøre.

'Vær så snill, ikke ring noen', kommer det forsiktig fra han som ligger der. Nei, det skal vi ikke, sier jeg. Men da må du reise deg opp og se om du klarer å stå. Har du drukket? 'Ja', sier han og kommer seg møysommelig på bena. Han står stødig og ser meg inn i øynene mens han tørker blod, øynene er store og lyse blå, og de svømmer fjernt, men han fester blikket i mitt. 

Mannen med serviettene forsvinner og tilskuerne snur seg og går. 

Jeg får ham med meg bort til trappen, og sier at jeg skal kjøre ham hjem. Mens jeg sier det, så teller jeg på knappene i ekspressfart; hvor i bilen bør han sitte? Hva med blodsøl, har jeg noe han kan sitte på, hva om han spyr!!! Utrolig hvor mange tanker som skyter gjennom hjernen i en akutt situasjon (ja, jeg vurderte den som akutt, jeg skulle jo ha gjester om noen timer!) Jeg tenkte, hvor lurt er det egentlig å ha en helt fremmed mann på 190cm med seg i bilen? Hvis han blir voldelig, er det lurest om han sitter i forsetet eller baksetet. Bak kan han jo ta kvelertak, mens foran kan han kaste seg over rattet...kanskje han har kniv? Sprøyte?

Irrasjonelle tanker ja. Men høyst rasjonelle når man ikke kjenner personen som har tryna i asfalten, full som et øsekar.

 

Jeg burde ha forlatt ham, jeg burde ha ringt noen. Jeg burde ha overlatt ham til politi eller helsepersonell. Jeg burde ha passet mine egne saker.

Men jeg gjorde ikke det. Jeg satte meg ned og pratet meg ham. Og jeg så at han var nybarbert og nyklippet på håret. Han hadde pene sko, fin jakke og ullvanter på hendene (dog fulle av blod). Han hadde rene jeans, et pent blodflekket kjerf i halsen, og en mørk gutteaktig lugg som falt ned i pannen.

Han var i tredveårene, og han var dritings midt på dagen, og det var absolutt ikke første gang. Men han var noens sønn, kanskje noens bror og muligens noens kjæreste og pappa. Men helt sikkert noens venn.

 

Vi avtalte at han skulle sitte å 'komme seg litt' mens jeg løp gjennom butikken og fikk med meg det jeg manglet, så skulle jeg kjøre ham hjem. Han fortalte meg hvor han bodde, så det burde gå rimelig raskt hvis vi slapp blodsøl, spying og evt overfall.

 

Jeg var så rask jeg kunne, men da jeg kom ut, var han borte. Selvfølgelig.

En følelse av lettelse, for dette har jeg virkelig ikke tid til!

 

Eller har jeg det? Elle melle og telle på knappene...skal jeg drite i denne karen (han stakk jo, ikke sant?) og skynde meg hjem å lage fest for vennene, eller? 

Det var jo ikke mer jeg kunne gjøre, mannen var borte, hadde stukket fra avtalen vår. Og jeg hadde det travelt. Og det var faktisk ikke mitt ansvar!

 

På vei hjem og jeg kommer til rundkjøringen som deler samvittigheten min i to. Kjapt rundt og til venstre nå, så er jeg på vei hjem. Eller rett frem og i retning der mannen sa han bor.

Jeg rekker ikke å tenke særlig, og bilen går rett frem. 

Og etter en stund, så finner jeg ham.

 

Og det gikk bra, han klarer seg. Ihvertfall denne helgen.

Men hva med i morgen, dagen etter og ukene som kommer?

Hvor mye bør vi bry oss og hvor ofte bør vi la være?

For meg er svaret enkelt; tonnevis og aldri!

 

Det er så enkelt å gå forbi. Det er så enkelt å si at det angår ikke meg. Det er så enkelt si at det får andre ta seg av. Det er så enkelt å la være.

 

For er det mitt problem? Nei.

Men er det mitt ansvar? Ja.

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:

Kommentarer

Nina's Blogg

De siste bloggene

Takk for at du så meg
Blogg
Takk for at du så meg.  Jeg står ved kassen med mine to flasker rødvin, og det er fire foran m...
Les mer...
Hun er innom, så vidt.
Blogg
Igjen dette mammahjertet som lengter. Irriterende (for dem) opptatt av hvordan de har det. Ungene mi...
Les mer...
...jeg griner når jeg kommer, og jeg strigråter når jeg drar...
Blogg
Det er noe med disse vennskapene, disse gutta her nede, som betyr så mye for meg. Og ja, jeg har sk...
Les mer...
I give you a 10'er!
Blogg
Alex har sittet sammen med oss en times tid, men blir vinket over til et bord noen parasoller borten...
Les mer...
The ebony man
Blogg
Jeg ligger på magen på solsengen, mett etter lunsj og ørlite tipsy av rosévin, lukker øynene og nyte...
Les mer...

Calendar

Loading ...

Ord Sky

drittsekk egg Dagenderpåmat Iberico møkkamenn Kjøtt spoiled julegaver myk hud rosépepper Nestkjærlighet Juledigg bake døttre feel good pommes frites Serrano frappé raskt og lekkert kamskjell Feriemat Congratulations nærdødenopplevelse gjærbakst girlpower vårløk reker i hvitløk Vær deg selv superdigg ruccola drit i å bry deg søndagsmiddag Spicy Familiemiddag Trening eplekake healty hold deg frisk Det gode liv Poteter voldtekt maki Leve livet fetaost Overgangsalder pretty Sandwich Katrine Grønnsaker ostemat Il Buongustaio kjærleik gjørdetenkelt smakfullt slank deg sunn verdens beste kjøttboller Thai Be happy bra nok reker helse superdigg restitusjonsmat paprika hot suppe verdens beste kakefest restitusjonsmat likør parmesanchips Fylla fresh fashion neger barn grønnsakssuppe kosemat Skalldyr cocktail på egne ben barnevennlig middag Personlig trener Rosévin secondhand kreft chili Pakistansk mat ost Nyttårsforsett sommerkveld maroccan oil ensomhet godt nytt år boller Canary Island familie Feel good about your self chèviche kylling misunnelse hjemløs Lev godt kropp Pynt kjøttboller elsker deg hverdagsmiddag behappy kjøttkaker unntakstilstand mammahjerte meal suppe alene Venninnemat influensa sort/hvitt insekter oliven Grill Frukt fiskesuppe restemat Indrefilét ferie sykehus Eid sushi Sunn mat! tilbehør torsk Soldager russebarn love Spania snacks pestoboller Sjømat Kald drikke Blåskjell vegetar ettertanke creepy Omtanke Førjulsmat Lunsj mozarella syltet frukt Hovedrett Svinekjøtt bilder salat tapas tomatsaus Hverdagshygge Kyllingburger solskinnsboller Hamburger Nattmat Sommermat pitabrød Bacon Naprapat død røkelaks halloween drinker Ziconda Mett av en rett Laks superenkelt spareribs healthy Styrke krabber Må ha Thank You pen Fisk scampi eggerøre Steinbit images kake selvpleie rettferdighet chevre Venner kjærlighet iskaffe Høstsnadder desserter botox olivenolje friskt Søndagsdigg forretter russetid hjemmelaget Øl&Aquavit rakfisk parmesan savn top 10 kvinnefest Tomater jul shopping Enkelt småretter Styrkeøkt lørdagsdigg plommer venninner Feriemodus omelett vårslepp Hummer Kylling coctails Italia Pizza foto Middelhavet jeg er her aubergine Svettetokter enklere-blir-det-ikke Frokost Noodler avocado Tzatziki vennemat loveyoutopieces aubergine/tomat/parmesan litt fest i hverdagen dirty Moules frites taco/wraps/tortillas broccoli sauser Strandliv døtre pasta rynkefri supersaft spinat

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

Logo (2)