Blogg
Postet av i Blogg
  • Skriftstørrelse: Større Mindre
  • Skriv ut

En strandselgers hverdag - tar aldri slutt

b2ap3_thumbnail_2014-08-01-19.38.03.jpg

På denne tiden for ett år siden, skrev jeg et innlegg "En strandselgers hverdag". 

Om hvordan disse gutta sliter fra morgen til kveld for en 'luselønn' som mange turister prøver å prute de fri for.

I år har jeg truffet igjen mine venner. 

Det begynte med første dag på stranden for litt over en uke siden. Der ligger jeg fordypet i boken min (Hundreåringen som rømmer er forresten å anbefale!) med solhatt og store solbriller (gjelder å ta det forsiktig når man ankommer 35 skyggegrader med en ikke akkurat soltilvendt hud) da en kar pluttselig setter seg på huk ved siden av meg. Tross store solbriller og dertil hatt, skygger jeg med hånden over denne 'forstyrrelsen', og blir møtt med "Hey Lady Nina, don't you remember me?". Jeg er ikke akkurat verdens kjappeste der jeg ligger fordypet i bok fortsatt dypt inne i akklimatiseringsfasen og attpåtil blendet av solen...men stemmen kjenner jeg, det er David!

David fra Senegal er der trofast på 9. året. Og David fra Senegal kjenner meg igjen enda så mange tusen turister han forsiktig og alltid høflig prøver å selge varene sine til. David kjenner meg ikke igjen fordi jeg er Nina, men fordi han er David og vi har en connection. Og fordi vi har 'kjent' hverandre gjennom fire somre og alltid har hatt tid til en prat og en flaske vann, sammen.

I år måtte han pent avslå tilbudet om både vann og brus, det er Ramadan. Og da er det ikke tillatt så mye som en tyggis mellom solopp- og nedgang.

 

Det samme gjelder for min andre gode venn, Malik. Malik er også fra Senegal og vi har også kjent hverandre i fire år. Malik har to sønner, to og seks år gamle, og det vil si at han har vært hjemme på besøk for tre og syv år siden. Malik gleder seg til å komme hjem på besøk i hele fire uker i november, før han returnerer til jobben sin i Spania, og forhåpentlig vil de to sønnene da få en søster eller bror neste august.

 

b2ap3_thumbnail_2014-08-11-16.26.10.jpg

David og Malik jobber på strendene, og høflig og alltid blide forsøker de å få oss turister til å kjøpe varene sine.

Og vi pruter i vei. Vi driter da vel i at de må gå 12 timer i glodhet sand, i stekende sol uten å kunne søke skygge som holder 32-35 grader. Uten å kunne ta en slurk vann fra stranddusjene og ihvertfall ikke ta i mot et sjeldent tilbud om en kald flaske vann.

Har de da tross alt ikke bedre her enn hva de ville ha hatt det hvis de hadde blitt værende i Senegal?

Jo, både David og Malik vet det. De er takknemlige for å kunne jobbe som strandselgere, takknemlig for å møte hyggelige turister og takknemlige for at de hver måned kan sende noen euro hjem til familien. 

Men som Malik sa (han slo seg ned ved lunsjbordet vårt i går og ble sittende en hel og sjelden time); 'but it's hard, you know', samtidig som han smiler med triste øyne og ler litt mens han senker blikket. It's hard, I know. Spesielt nå når det er Ramadan.

David og Malik, sammen med tusenvis av andre, tråkker strendene fra morgen til kveld, nedlesset med salgsvarer. Tunge ryggsekker, armene fulle av vesker og gjerne to meter etasjer med hatter på hodet. David og Malik vet at jeg IKKE støtter kopiindustrien og derfor er det 100% nyttelsløst å forsøke å selge meg kopivarer.  Derimot vet de at jeg er 'grossist' i armbånd, strandkjoler, håndklær, tepper og eller alt det ikke står et 'merke' på.

Derfor har vi funnet hverandre og det skader vel heller ikke at vi konverserer på fransk. (jeg trenger språktreningen og de puster lettet ut når de kan snakke morsmålet sitt).

 

Men jeg pruter aldri, ALDRI. Jeg går heller med en veske fra HM enn en kopi fra stranden. Jeg lar heller være å kjøpe enn å prute, men siden jeg er en liten men lykkelig 'grossist' for David og Malik, her er en liten påminnelse for de av dere som leser dette og ikke leste innlegget for ett år siden;

 

Gutta plukker opp sine varer hos bakmenn tidlig hver morgen med en fast provisjonmargin. Etter 12 timer møter de samme sted og skal innlevere rest av varer og den cut 'leverandørene' forlanger i provisjon. Det vil si, at selger David og Malik en vare for 3 euro, får de kanskje 1 euro. Så hvis du pruter denne varen fra 3 til 1 euro, så får David og Malik ikke så mye som et sandkorn, men 'sjefen' er fornøyd og gutta får beholde jobben.

 

I dag feires Eid, slutten på Ramadan. Jeg spurte både David og Malik om det ble stor fest og feiring i kveld, men begge sa at nei; det ble nok litt brød og melk. Men begge skulle sende ekstra med penger hjem i dag, og sove litt lenger i morgen.

 

Happy Eid to all my Muslim Friends.

 

Sist endret på
Gi din vurdering av dette innlegget:

Kommentarer

Nina's Blogg

De siste bloggene

Takk for at du så meg
Blogg
Takk for at du så meg.  Jeg står ved kassen med mine to flasker rødvin, og det er fire foran m...
Les mer...
Hun er innom, så vidt.
Blogg
Igjen dette mammahjertet som lengter. Irriterende (for dem) opptatt av hvordan de har det. Ungene mi...
Les mer...
...jeg griner når jeg kommer, og jeg strigråter når jeg drar...
Blogg
Det er noe med disse vennskapene, disse gutta her nede, som betyr så mye for meg. Og ja, jeg har sk...
Les mer...
I give you a 10'er!
Blogg
Alex har sittet sammen med oss en times tid, men blir vinket over til et bord noen parasoller borten...
Les mer...
The ebony man
Blogg
Jeg ligger på magen på solsengen, mett etter lunsj og ørlite tipsy av rosévin, lukker øynene og nyte...
Les mer...

Calendar

Loading ...

Ord Sky

familie Moules frites eplekake behappy pen Kald drikke maki plommer iskaffe chèviche kylling tilbehør pestoboller boller Det gode liv Førjulsmat verdens beste kjøttboller Pakistansk mat gjærbakst frappé sykehus Søndagsdigg influensa broccoli sushi rakfisk Mett av en rett Hamburger restitusjonsmat tomatsaus Sandwich drinker Naprapat krabber kjærlighet tapas reker i hvitløk love likør Omtanke Laks Venner shopping venninner hjemløs Skalldyr torsk Blåskjell rynkefri elsker deg fiskesuppe selvpleie unntakstilstand loveyoutopieces smakfullt ettertanke Kylling pitabrød creepy coctails kjærleik reker superdigg restitusjonsmat bake images spareribs Il Buongustaio Høstsnadder småretter Enkelt enklere-blir-det-ikke mozarella meal alene Hummer død egg Nattmat nærdødenopplevelse Bacon Thank You Overgangsalder kjøttboller Lunsj Ziconda julegaver Fisk Sunn mat! ensomhet healty suppe rettferdighet sauser døtre ferie røkelaks barnevennlig middag friskt taco/wraps/tortillas Personlig trener slank deg sunn hverdagsmiddag Styrke verdens beste ost Styrkeøkt Grill Tomater kamskjell kosemat Be happy russetid paprika secondhand cocktail Pynt Svettetokter Familiemiddag Frokost sort/hvitt desserter halloween dirty foto Svinekjøtt chevre vårslepp spinat bilder Spicy savn hold deg frisk botox insekter fetaost litt fest i hverdagen Soldager helse fashion hot suppe syltet frukt Eid drit i å bry deg raskt og lekkert sommerkveld voldtekt forretter olivenolje aubergine kakefest pretty parmesanchips Feel good about your self Grønnsaker ruccola pommes frites Sjømat Poteter Pizza maroccan oil Dagenderpåmat Canary Island gjørdetenkelt ostemat snacks healthy Kjøtt barn Nyttårsforsett Feriemodus Lev godt rosépepper Sommermat Juledigg møkkamenn Serrano Kyllingburger Venninnemat Frukt Feriemat jul på egne ben Tzatziki Spania superenkelt hjemmelaget vennemat Hovedrett søndagsmiddag døttre Må ha Hverdagshygge supersaft feel good spoiled pasta solskinnsboller drittsekk kvinnefest Leve livet fresh jeg er her superdigg salat chili Noodler myk hud aubergine/tomat/parmesan Iberico Italia restemat Indrefilét kreft neger grønnsakssuppe eggerøre Trening Rosévin kropp top 10 Katrine russebarn kake godt nytt år avocado mammahjerte Nestkjærlighet Congratulations omelett Fylla bra nok Middelhavet vegetar girlpower Steinbit Strandliv kjøttkaker Vær deg selv oliven lørdagsdigg Øl&Aquavit Thai scampi parmesan misunnelse vårløk

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

Logo (2)